A lakásával játszik, aki nem fizeti a közös költséget

Egyre többen spórolnak a közös költségen, pedig ha 6 havi összeg főlé nő a tartozás, akár a lakás elvesztésével is járhat a fizetés elmaradása. A gazdasági válság, a növekvő munkanélküliség, a rendkívüli hideg miatti magas fűtésszámla és a jövedelmek csökkenése felerősítette a folyamatot – olvasható az [origo] cikkében.

Közös költség

A közös költség egyike azon befizetéseknek, amelyeket a leghamarabb elhagynak a lakástulajdonosok, hisz itt nem kell feltétlenül a fűtés, a víz, vagy a gáz kikapcsolásával számolni. A törvény szerint azonban akár a lakás elárverezéséhez is vezethet a fizetés elmaradása.A tavaly módosított társasházi törvény szerint a társasház közgyűlése a legalább 6 havi közös költséggel tartozó tulajdonostárssal szemben léphet fel. A tartozásnak összességében kell elérnie ezt a kritikus határt, nem szükséges, hogy 6 egymást követő hónapban maradjon el a fizetés. Az tehát nem megoldás, hogy minden második hónapban fizetjük a közös költséget.

Az ingatlan jelzáloggal történő megterheléséről, illetve a végrehajtás elindításáról a közgyűlésnek kell döntenie, ám a társasház a közös képviselő, illetve az intézőbizottság elnöke hatáskörébe is utalhatja ezt a döntést. Az árverés ugyanakkor csak a végső stádium. Egyelőre rendkívül ritka az olyan árverés, amelyre pusztán azért kerül sor, mert az ingatlan tulajdonosa nem fizetett közös költséget. Ha már árverezésre kerül sor, a közös költség csupán egy tétel a többi mellett.

Árveréssel olyan házakban lehet nagyobb eséllyel számolni, ahol az emberi kapcsolatok gyengébbek. Ahol már évtizedek óta ismerik a szomszédot, ott nem szívesen rakják ki őt az utcára. A jelzálog inkább csak egyfajta biztosíték ilyenkor, arra az esetre, ha eladná a lakást a tulajdonos, esetleg meghal.

A lap még felhívja a figyelmet arra, hogy a banki jelzáloggal terhelt lakások tulajdonosainak még jobban kell figyelniük a közös költségre. A bank ugyanis felmondhatja a szerződést, ha végrehajtási jogot jegyeznek be az ingatlanra. Ez lap szerint inkább csak a kisebb bankok, illetve pénzügyi szolgáltatók ügyfeleit érintheti, mivel a Budapest Bank és az OTP Bank is azt közölte, hogy ha az adós szerződésszerűen teljesít és nincs elmaradása, akkor a bank nem mondja fel a szerződést.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .