Mit tegyünk, ha nem bírunk a közös képviselővel? A jogász válaszol

Januártól már az ügyészség látja el a társasházak törvényi felügyeletét, de ha gondjaink vannak a közös képviselő tevékenységével, akkor amellett, vagy ahelyett, hogy az ügyészhez fordulnánk, még jó pár eszközzel élhetünk. Ezeket gyűjtötte össze dr. Puskás Gábor az ingatlanmagazin.com számára egy olyan eset kapcsán, amikor számlákhoz, dokumentumokhoz nem fértek hozzá a lakók.

Közös képviselő leváltása

Az ügyész törvényességi felügyeletet lát el a társasházak szervei, és így a közös képviselő tevékenysége felett is, de az ügyésznek általános jellegű és inkább a társasházi közgyűléssel kapcsolatos jogi lehetőségei vannak (pl. összehívhatja a közgyűlést, hogy váltsák le a közös képviselőt).Először azt kell megvizsgálni, hogy a közös képviselő a közgyűlés határozatát, a szervezeti és működési szabályzatban megjelölt feladatokat végrehajtotta-e vagy sem. Mivel a közös képviselő feladata és felelőssége a közgyűlés határozatainak végrehajtása, így ha magától nem adja ki a számvizsgáló bizottság részére az ellenőrzéshez szükséges adatokat, dokumentumokat, akkor kötelezheti erre a közgyűlés erről szóló határozatával. (Összehívást a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak írásban kezdeményezhetnek, ennek sikertelenségét követően maga a számvizsgáló bizottság is, lásd Társasházi tv. 35.§ (2)).A számvizsgáló bizottság ezen túl javaslatot tehet a közös képviselő díjazására, ami tekintettel az ellenőrzés lehetetlenné tételére, praktikusan csökkentést jelenthet.A közgyűlés fel is mentheti a közös képviselőt, ha az az érdemi ellenőrzési munkát szándékosan akadályozza.Ezekkel párhuzamosan vagy ezt követően viszont lehet az ügyésztől kérni, hogy törvényességi felügyeleti joga gyakorlásával kötelezze a közös képviselőt az iratátadásra.Ugyanakkor dr. Tokár Tamás, ügyvéd  arra is felhívta a figyelmet, hogy problémás esetekben semmiképpen nem érdemes találgatásokba és vádaskodásba bonyolódni.

Amennyiben a helyzet nem rendeződik, s a társasház törvényes működése is veszélybe kerül, akkor célszerű egyéb jogi eszközökkel is kikényszeríteni a törvényes működést, például feljelenteni a közös képviselőt, esetleg beperelni kártérítésért – tette hozzá.

Felhívjuk a szíves figyelmét, hogy a fenti általános jellegű tájékoztatás nem minősül jogi tanácsnak. Ha valamilyen konkrét kérdésben további információra vagy jogi tanácsadásra van szüksége, akkor javasoljuk, hogy keresse fel cégünket.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .