Gázvezeték felújítás

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2008.évi XL törvény a földgázellátásról, valamint a végrehajtásról szóló 19/2009.(I.30) Korm.rendelet szerint a Társasház a gázvezetékek biztonságtechnikai felülvizsgálatán ha nem felel meg, a felújítást el kell végezni a zavartalan gázszolgáltatás biztosítása érdekében.

Gázvezeték felújítás menete

A gázfelújítási munkálatok csak akkor kezdődhetnek el, ha a lakásokban található összes gázórát leszerelik. Erre mind a szerelést végző, mind a társasházban lakók biztonsága érdekében van szükség. A vállalkozó minden tulajdonossal aláírat egy nyilatkozatot, hogy a tulajdonos hozzájárul és meghatalmazza arra a kivitelezést végző vállalkozót, hogy a gázszolgáltató csoportosan elvigye a gázórákat. A gázórák leszerelésének költsége a tulajdonosokat terheli, és ezt a Tigáz Zrt. ki fogja számlázni a tulajdonosoknak (egyénileg), mert a szolgáltató a lakástulajdonossal áll szerződésben, és nem a vállalkozóval vagy a társasházzal. Kérjük a Tisztelt Tulajdonosokat, hogy egyénileg ne kezdjék leszereltetni a gázórákat, mert ezzel nagyon hátráltatják a munka menetét, mivel egyénileg kell engedélyeztetni a munkálatokat. Csoportos megbízás esetén lényegesen csökkenthető az időtartam.

A Tigáz Zrt. egyik fő elvárása, hogy strangelzárók legyenek beépítve lakássoronként, szakaszolva. Továbbá, hogy a méretlen felszálló és mért (lakáson belüli) vezetéken nem lehet menetes kötés, így az összes lakásban kötelező áthegeszteni a mért és a méretlen oldalt, majd el kell látni egy zártházas golyóscsappal. Minden lakásban kötelező az érintésvédelem kialakítása.

A vállalkozó sikeres nyomáspróbával strangonként fogja átadni a szolgáltatónak a gázvezetéket. Ennek a díját, illetve a közös társasházi vezetéken végzett munkálatok költségét a közös költség, felújítási alapjából fogjuk rendezni.

A szerelés alatt álló lakásokban kérjük a tulajdonosokat, hogy a munkálatok alatt a lakásba bejutást (kb 3 napig) folyamatosan biztosítsák (elérhetőségüket, telefonszámukat szíveskedjenek megadni). Közös érdeke mindenkinek, hogy minél hamarabb legyen az épületben gázszolgáltatás, ellenkező esetben a munkavégzés hetekkel meghosszabbodhat.

A lakáson belüli átadásnak a következő kritériumai vannak:

– Sikeres nyomáspróba.
– A készülékeket sárga színű, fém gégecsővel kell bekötni. (a régebbi, de fém
bekötések továbbra is megfelelnek)
– Ha a nyílászárók műanyagra vannak cserélve, légellátási terv szükséges, a
beépített szellőző kötelező.
– Átadáskor nem megengedett a vas-rézzel való összekötése, továbbá a belső hálózaton nem lehetnek menetes toldások. Ezek cserélése, javítása szükséges.

A kivitelező minden tulajdonosnak igyekszik segíteni. A lakás hibáinak kijavítását minden tulajdonosnak egyénileg kell kifizetnie.

Kérjük a lakástulajdonosokat, hogy a lehetőség szerint ne keressenek egyéni megoldásokat, mert az jelentősen meghosszabbítja a munkálatokat.

Az a tulajdonos, lakó, aki egyénileg szeretné megoldani a lakásban történő javításokat, szíveskedjék azt a csoportos javításokkal egyidőben megtenni, és azt hitelt érdemlően igazolni a közösség által megbízott kivitelező felé, mivel ennek elmaradása, csúszása esetén addig nincs gázszolgáltatás az egész épületben. A megfelelő nyomáspróba elvégzéséhez minden lakás egyszerre történő ellenőrzésére van szükség.

Az a tulajdonos, lakó, aki nem tudja kifizetni a lakására vonatkozó szerelési díjat, vagy nem akar ebben részt venni, a szerelő a Tigáz Zrt engedélyével lezárja a lakásba bevezető gázcsövet és annak engedélyeztetését a későbbiekben egyénileg kell az érintett lakástulajdonosnak megoldani. Természetesen addig ezen lakásban szünetel a gázszolgáltatás.

Tisztelettel kérjük minden lakástulajdonos segítségét és együttműködését a hibaelhárítás, felújítás mielőbbi megoldása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .